Steeds meer gemeenten sluiten zich aan om een Global Goals gemeente te worden. Niet gek, want het lijken misschien grote woorden, maar een Global Goals gemeente werkt juist aan wereldproblematiek, op een eenvoudige, behapbare manier, integraal en op lokale schaal. Voor gemeenten die ook deze weg willen inslaan, heeft Spectrum een SDG-stappenplan gemaakt. De belangrijkste tips voor een aanpak vanaf de basis!

Geen participatie, maar co-creatie

Het belangrijkste is om met de samenleving aan de slag te gaan. Het helpt om te beginnen bij degenen die al bekend zijn met de Global Goals, maar betrek ook zeker partijen die zich op een andere manier inzetten voor de brede welvaart en een betere wereld. Leg daarnaast contact met de natuurlijke verbinders in de gemeenschap. Je weet wel, die personen die alles van de wijk weten en iedereen kennen. Samen kun je aan de slag met dit project en als het netwerk goed staat, kun je als gemeente misschien zelfs een stapje terugzetten.

Van Global Goals naar lokale acties

“Wat moeten we met werelddoelen, we hebben hier op straat al problemen genoeg?” Dat is een veelgehoorde reactie. Probeer niet om hongersnood de wereld uit helpen, maar zet lokaal in op acties om te zorgen dat elke inwoner in de gemeente genoeg en gezond te eten heeft. Jullie hoeven samen niet alle armoede op te lossen, maar kunnen wel werken aan bestaanszekerheid in de buurt. Lokale acties maken grote kwesties behapbaar en helpen om tot resultaat te komen.

Maak een concreet actieplan

Als je weet aan welk doel jullie gaan werken, is het belangrijk om een concreet plan te maken. Waar is iedereen goed in en waar kun je elkaar juist versterken? Kijk ook welke initiatieven er al zijn en gebruik de expertise van een ander om elkaar te versterken. Een voorbeeld: het voedselbos dat door een burgerinitiatief tot stand komt, zorgt niet alleen voor gezond voedsel (SDG2). Het bestrijdt ook armoede (SDG1) en het levert vooral ook een gezonde bijdrage aan de biodiversiteit (SDG15) en een betere H2O-cyclus (SDG14) en CO2-cyclus, waardoor het een ultieme vorm van klimaatactie is (SDG13). Het voedselbos kan zelfs kansen bieden voor leerwerktrajecten (SDG8) en daarmee ongelijkheid verminderen (SDG10) en als je het goed aanpakt levert het een bijdrage aan een lokaal circulair voedselsysteem (SDG12). Hoeveel Global Goals wil je bereiken! Als je op deze manier naar acties gaat kijken, is het makkelijker om het werk over meer partijen te verdelen. Kijk met relevante partners per doel wat jullie kunnen doen om daaraan te werken. En kijk ook zeker wie jullie daarbij kunnen betrekken.

Neem de tijd

Hoewel 2030 al dichtbij lijkt heeft haasten geen zin. Bij een integrale aanpak kost het tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Sommige mensen zul je eerst moeten uitleggen wat de Global Goals zijn. Bouwen aan een netwerk en goede samenwerking vraagt veel tijd in het begin. Maar dit zal zichzelf dubbel en dwars terugbetalen. Door samen te werken aan dezelfde doelen zul je veel grotere stappen gaan zetten. En je bouwt aan een duurzaam netwerk waarmee je ook toekomstige problemen het hoofd kan bieden.

Makkelijker gezegd dan gedaan allemaal natuurlijk! Spectrum helpt graag met een aanpak om aan op weg te gaan als Global Goals gemeente. Neem vrijblijvend contact met ons op over wat we voor jullie kunnen betekenen.

Meteen aan de slag? Download SDG stappenplan voor gemeenten.

  • Leestijd 2 minuten
  • Publicatiedatum 19-03-2024
  • Thema Duurzaamheid
  • Type Blog